Участието в националното преброяване през 2021 г. ще е задължително

DenNews.bg
21.02.2019
размер на текста:

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително. Въпросите за етнос, майчин език и религия са изключително важни, тъй като чрез тях се формират политическите решения и политиките в държавата.
Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на брифинг в Народното събрание след гласуването на Законопроекта за преброяване на населението.
Задължително ще е да се отговори на всички въпроси, но не е задължително анкетираният да се самоопределя, обясни Цветарски.
Той призовава гражданите да се отнесат сериозно към въпросите.
По думите му законопроектът създава законова основа за най-мащабното наблюдение, което не е само национално, а ще осигури информация и за целия ЕС. Преброяването ще даде моментна снимка на всяка една от държавите, включително и на България, обясни шефът на НСИ.
Цветарски посочи, че преброяването ще осигури информация за важни икономически, социални и политически политики. Въз основа от данните на преброяването ще бъдат изготвени политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване.

 

Днес депутатите решиха преброяването на населението и жилищния фонд у нас да се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.
Припомняме, последното преброяване се проведе през 2011 година, а до този момент у нас такива акции е имало 17 пъти.
За втори път преброяването ще е на два етапа като първият/електронен/ ще е в периода 22-31 януари. Преброяването по домовете/втори етап/ ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.
Депутатите решиха и да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.

Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.
Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването/временен орган с председател председателят на НСИ/, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

Гражданин, отказал да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети