Тръмп забрани връщането на джихадистка булка в САЩ

DenNews.bg
21.02.2019
размер на текста:

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че е наредил да не се разрешава завръщането в САЩ на джихадистката Хода Мутана, която е задържана в Сирия и желае да се върне в страната, където живее семейството й, предаде Франс прес.
"Наредих на държавния секретар Майк Помпейо, и той е напълно съгласен, да не се разрешава завръщането на Хода Мутана в страната", написа Тръмп в Туитър.
По-рано вчера Помпейо заяви, че Мутана не е американска гражданка и няма да бъде допусната в САЩ. "Тя няма правни основания, няма валиден американски паспорт, нито право да получи паспорт или виза, за да пътува до САЩ", посочи държавният секретар в изявление, цитирано от Ройтерс.
Адвокатът на семейството на Мутана, Хасан Шлиби, разпространи копие от свидетелството й за раждане, което показва, че тя е родена в Ню Джърси през 1994 година. "Смятам, че е много опасно, когато това правителство се опитва да лиши американски граждани, хора които са граждани от десетителия, от тяхното гражданство", заяви адвокатът. По думите му неговата клиентка е гражданин на САЩ и има валиден паспорт.
Хода Мутана заминала през 2014 г. в Сирия, за да се омъжи за джихадист от "Ислямска държава". По-късно той бил убит при контратерористична операция в Сирия, а жената била задържана от кюрдските бойци и сега се намира в бежански лагер в североизточна Сирия с 18-месечния си син.
На 16 февруари Тръмп призова европейските страни да си приберат и изправят пред съда над 800 техни граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и по-късно пленени в Сирия от силите на САЩ, техните партньори и съюзници. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети