Здравният министър не разбира за какво стачкуват фармацевтите

DenNews.bg
20.02.2019
размер на текста:

 Държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет. Изказването му е по повод днешните протести на фармацевти в страната.

Министър Ананиев посочи, че с всеки изминат ден се увеличава броят на аптеките, които работят със системата - от 3600 аптеки на територията на страната над 2100 вече са се регистрирали.

Не мога да разбера защо е този протест, тъй като това е европейска директива, имаше достатъчно дълъг период на обучение, чуди се Ананиев. Той заяви, че в никоя друга страна членка на ЕС нямало такова напрежение.

Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период, за да може всички аптеки да се включат спокойно и да изпълнят всички изисквания, подчерта министърът.

Той обясни, че правителството няма как да подпомогне финансово аптеките, тъй като това би било държавна помощ.

Припомняме, над 700 аптеки в страната останаха затворени днес в знак на протест срещу лекарствената политика. Причината за недоволството е новата европейска наредба, влязла в сила на 9 февруари. За да я изпълнят, аптекарите ще трябва да направят големи инвестиции за нов софтуер.

Идеята е да се регистрира всяка продажба, като така до пациентите ще достигат лекарства, които не се фалшиви.

От Националната аптечна камара обаче са категорични, че по този начин се стимулират монополите в здравеопазването в ущърб на българските аптеки и пациенти.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети