Фармацевти от Дупница затвориха аптеките като част от националния протест срещу лекарствената политика

DenNews.bg
20.02.2019
размер на текста:

Облечени в жълти жилетки 20 фармацевти излязоха на протест на централния площад в Дупница, като така се включиха в ефективните протести на аптеките от цялата страна.
Повод за недоволството е въвеждането на новите електронни системи, заради които всяка аптека трябва да направи значителен разход – в порядъка на 2 000 лв. за всяка каса, като това включва закупуване на нов софтуер и подмяна на касовите апарати, които аптеките смениха през миналата година.
Новите електронни системи се въвеждат заради Европейската система за проверка на автентичността на лекарствата, която вече е факт, като предстои въвеждането и на национална, която да следи количествата.
Въвеждането на система за верификация на лекарствените продукти в цяла Европа е мярка за осигуряване на безопасността на пациентите чрез предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарствени продукти в законната верига на доставка. Чрез системата за верификация именно се проверява дали лекарствените продукти са автентични.
Системата има за цел да се съобрази с новите изисквания на ЕС.

 

„Преди да се въведе верификацията трябва да се обърне по-сериозно внимание на електронните досиета на пациентите. Ние трябва да сме сигурни, че ще опазим здравето на пациентите, затова смятаме, че верификацията трябва да се въведе след въвеждане на електронното здравеопазване и лектронната рецепта“, каза фармацевтът Симеон Георгиев.
Илияна Илиева посочи, че въвеждането на новия софтуер за аптеките ще стане за тяхна сметка, а за Националната агенция по приходите и Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде платен от държавата, което не е справедливо.
„Безопасност ще има с въвеждането на електронната рецепта. Трябва да отбележим, че в момента верификацията не обхваща хранителните добавки и широкия спектър лекарства, като аналгин, което също е опасно. Не е задължително европейското изискване за верификацията да бъде въведено така, както се предлага на европейско ниво. Във Франция то бе отхвърлено и смятаме, че ние също можем и трябва да приемем правила, които да са подходящи и съобразени с нашите условия. Освен това преди въвеждането на верификацията трябва да се обърне внимание на лекарите, тъй като често в рецептите има грешки или липса на някой от задължителните елементи. Така например, ако в аптеката дойде човек от отдалечено село, които има автобус веднъж седмично, а в рецептата е изпуснат идентификационния код – ние трябва да върнем човека“, обясни още Илиева.

Според фармацевтите от Дупница по всяка вероятност новата система ще се отрази на пациентите във финансов аспект, тъй като е възможно производителите да завишат цената на лекарствата.

„Готови сме да протестираме до последно“, изрази общото мнение Георгиев.

Днес протестиращите аптеки в Дупница останаха затворени в продължение на два часа, но ако ефективните действия не доведат до разговори на национално ниво, фармацевтите са готови да затворят аптеките за цял ден.

 

ЕТО КАКВО СЕ КАЗВА В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ФАРМАЦЕРВТИ ОТ ДУПНИЦА

 

Протестът е против настоящата лекарствена политика
1-Лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства-те липсват
2-Ограничаването на достъпа на пациента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките повсеместно
3-Монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури, нарушаващи закона
4-Обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажем фармацевтична грижа на пациента

Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно! Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и в правото им на живот!

Настояваме за:
1-Отлагане на наказанията за неспазване на Делегиран регламент 2016/161, както искат над 200 000 фармацевти в цяла Европа
2-Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките
3-Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 г.
4-Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна
5-До задействането на леектронното здравеопазване да се отложи въвеждането на специализираната система на Изпълнителна агенция по лекарствата и системата до верификация
6-Справедливо овъзмездяване на фармацевтичния труд

 

Над 700 аптеки от цялата страна се включиха в днешния ефективен протест. В много градове аптеките няма да работят цял ден, а пациентите ще бъдат обслужвани от дежурни фармацевти.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети