Дупничани се поклониха пред Левски

DenNews.bg
19.02.2019
размер на текста:

Множество дупничани се включиха във възпоменателната церемония за 146-годишнина от обесването на Васил Левски.
За четвърта поредна година шествие премина от площад „Свобода“ до градинката „Левски“.
Колоната водеше момче, което носеше портрет на Апостола на свободата, и свещеници, включително архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. В шествието се включиха читалищни дейци, политици, общественици, спортисти и много граждани.
В музикално-поетичния рецитал пред паметника на Левски се включиха Мъжки хор "Св.Иван Рилски", учениците от "По, по, най" към СУ "Св. Паисий Хилендарски" и децата от ОУ "Христаки Павлович".
"Никога не трябва да забравяме заръката на Левски, че всички народи в България ще живеят в една чиста и свята република, с едни закони – и за българина, и за турчина, и за евреина. „За всичките – еднакво ще е“, тъй рече Левски. И не само на днешния ден, а и утре, след седмица, след година, застанали тук пред Васил Иванов Кунчев, трябва да му обещаем едно. Обещание, че няма да спрем да осъществяваме заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да я види. Защото заветите на Левски са национално богатство, които дават основата, на която можем да стъпим, за да бъдем равни с другите европейски народи", каза в словото си кметът на Дупница Методи Чимев.
Паметта на Апостола бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети