В Бистрица дариха епископ Поликарп с ръчно изработена икона и кошница с плодове от градините на селото

DenNews.bg
18.02.2019
размер на текста:

Множество вярващи се събраха на първото от 40 г. архиерейско богослужение в дупнишкото село Бистрица, което съвпадна с неделята на Митаря и Фарисея. С благословението на патриарх Неофит архиерейската света литургия в храм „Възнесение Господне“ отслужи негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
В неделния ден, храмът отрано очакваше пристигането на владиката. Деца от местното читалище бяха подготвили кратка програма, с която поздравиха владиката. Той бе посрещнат с топла погача и мед, неизменна местна традиция - израз на голяма почит и уважение.


Да вземат участие в богослужбата дойдоха всички духовници от съседните селища, начело с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, както и свещенослужители от София: свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.
Празничната литургия бе уважена от зам.-областния управител на Кюстендилска област Райчо Цветин, от кмета на Дупница Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, народния представител Радослава Чеканска, кметът на Бистрица Кирил Огненски.

За молитвеното настроение на многобройното църковно събрание допринесоха клиросните певци, събрани от различни храмове на Дупнишка духовна околия и ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Софийската духовна семинария.
Бистричани и техните гости непрекъснато прииждаха към храма и за разлика от много други селища оставаха в храма на продължителното богослужение – над 3 часа.
В края на службата епископ Поликарп се обърна към тях с пастирско слово, в което акцентира на смисъла на честваната неделя. За това какви трябва да бъдем в живота си, и как да следваме пътя в Христа, без да се обръщаме, забелязваме и се сравняваме с другите бе словото на владиката. Той благопожела да отхвърлим всяка неправда и грях, да осъзнаем и осмислим мястото си на християни и смирено пред Бога, с цялата си душа да Го помолим за себе си.
С думи на благодарност към епископ Поликарп се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма. Той сърдечно поздрави владиката и му поднесе в дар, лично изработена от него дърворезбена икона на св. Поликарп и кошница с плодове и дарове от месните градини.
Владиката дълго време раздаваше нафора на християните и получаваше лично от тях поздравления и благодарности. Като спомен от службата те получиха календар с икони, подготвен от църковното настоятелство.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети