Пет деца от Разлог са с морбили, не са били ваксинирани

DenNews.bg
15.02.2019
размер на текста:

Пет деца от Разлог, заразени с морбили, са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Те са на възраст между 8 месеца и 3 години и не са били ваксинирани.
По информация на началника на Инфекциозното отделение д-р Петър Петров децата са леко до средно увредени от болестта. Те ще останат в болницата за лечение поне 5 дни.

Вчера проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи, че пет са потвърдените случаи на морбили у нас, но има сериозни съмнения за още 12 заразени деца. Четири от до момента диагностицираните с морбили деца са от Благоевградска област и не са били имунизирани срещу дребната шарка.
Под медицинско наблюдение са общо 145 души, които са имали контакт със заболелите. Петият установен случай на морбили е 37-годишна жена от София. Оказа се, че пациентката е обиколила две болници преди лекарите да установят, че оплакванията, от които страда, се отнасят до морбили. Сега тези от персонала на лечебните заведения, които не са преболедували и не са били имунизирани, ще трябва да изчакат 21 дни, за да се установи дали са носители на вируса.

На този етап не може да се говори за епидемия, а за взрив, обяви на извънреден брифинг д-р Радосвета Филипова от дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети