Обратно на България в ЕС намаляват акциза на бездимните цигари

DenNews.bg
15.02.2019
размер на текста:

Обратно на решението на българските депутати редица страни в ЕС намаляват акциза върху бездимните цигари.
Припомняме, че от октомври 2018 г., акцизът на тютюна с нагряване в България се повиши от 26% на 40% от стойността на цигарения акциз. В същото време редица страни от ЕС въвеждат по-ниско данъчно облагане на тези продукти, като основен мотив за това са стимулиране на повече пушачи да минат на бездимни алтернативи.

Чехия все още с нулев акциз

През юни 2018 г. Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването в Чехия оповестиха публично и единодушно, че новите тютюневи изделия с нагряване са добър начин за намаляване на вредата от тютюнопушенето и трябва да бъдат подкрепени, а акцизът следва да е не по-висок от 1/3 от акциза върху цигарите. Министърът на здравеопазването на Чехия, Адам Войтек казва: "Трябва да заявя, че много от хората около мен, пушачи, преминаха от цигари на продукти с нагряване. Мисля, че това ще стане тенденция - пушачите, които не искат да се откажат да пушат, да започват да се обръщат към тези алтернативи с несъмнено много по-добри показатели, те са по-малко вредни за здравето."
От пускането на бездимните продукти на чешкия пазар през 2017 г., продуктите с нагряване не подлежат на акцизно облагане. Очакванията бяха акциз от CZK 2,236/kg да бъде въведен от 1 януари 2019 г. Но датата на въвеждане беше отложена и новата 2019 г. отново стартира с нулев акциз. Предстои решение в долната камара на сената в началото на март 2019 г. , като се очаква то да влезе в сила от средата на годината.

Полша отлага акциза за бездимните продукти

Подобно на Чехия, Полша отложи въвеждането на акцизна ставка за бездимните продукти. Срокът на валидност на нулева акцизна ставка върху течности за електронни цигари и бездимни продукти беше удължен до 30 юни 2020 г. Мотивите са, че промяната на крайния срок за прилагане на нулева ставка има за цел да предостави на компаниите допълнително време за адаптиране към новия регламент, имайки предвид новите изисквания за маркиране на цигарите и тютюна за пушене, за които се отнася изискването за поставяне на уникален код на всяка опаковка от 20 май 2019 г.

Италия намалява акциза на бездимните продукти със 100%

Първата страна от ЕС, в която бездимните продуктите започнаха да се продават с акциз в размер 50% от този на цигарите, намали ставката със 100%. През януари тази година, 4 години след първоначалното пускане на пазара правителството и политическото мнозинство в Италия вземат решение за двойно намаляване на акциза на бездимните от 50% от размера на акциза върху цигарите на 25%. Акцизът на електронните цигари е намален още по-драстично. Решението е взето на база информацията и анализите на италианските институции за новите продукти и на ефекта върху потребителите и на пазара като цяло. Мотивите са, че новите продукти имат потенциал да намалят вредата, като заменят традиционното пушене и се намали тютюнопушенето като цяло в полза на подобряване на общественото здраве.

И Австрия даде зелена светлина на бездимния тютюн

В края на 2018, Австрия стана 22-та страна в ЕС, която въведе категорията и облагането на нагреваемите тютюневи изделия. Продуктите още не са пуснати на пазара, тъй като законодателството предвижда процедура по преглед на изделията за съответствие със съществуващите разпоредби. Законът въвежда акцизна ставка от 110 евро на килограм, с което размерът на облагането им е около 21% от акциза върху цигарите. Източник: news.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети