Съдът постанови 1000 лева глоба на дупничанин, застрелял куче със законната си пушка

DenNews.bg
13.02.2019
размер на текста:

Районният съд в Дупница наложи глоба от 1000 лева на дупничанин, умъртвли със законтата си пушка куче. Той бе освободен от наказателна отговорност, но ще трябва да пати наложената му административна мярка, а също така трябва да възстанови и направените разходи от вещите лица в размер на 291 лв. като внесе сумата по сметка на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.

Ето и решението на съда:

ПРИЗНАВА обвиняемия Я.Р.Й.,българин, български гражданин, със средно образование, неосъждан

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 10.08.2018 година, около 20:00 часа в гр. Дупница, ж.к. К. „Бистрица“ в района на бл.88, като е проявил жестокост към гръбначно животно-безстопанствено куче без ясно определима порода /кръстоска/ на възраст около 7-8 месеца му е причинил противозаконно смърт – прострелял го е с пневматично оръжие – пушка, марка „NORICA“, модел DRAGON с фабр. №1550617, като деянието е извършил по начин и със средства опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б, ал.2, т.2, пр.1, във вр. с ал.1 от НК, за което и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във вр. с чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага административно наказание „Глоба” в размер на 1000 лв. (хиляда лева)

ОСЪЖДА обвиняемия Я.Р.Й., с ЕГН: **********, с адрес: *** да заплати по сметка на ОД на МВР – Кюстендил направените по досъдебното производство разноски за възнаграждения на вещи лица в размер на 291.87 лв. (двеста деветдесет и един лев и осемдесет и седем стотинки).

Вещественото доказателство – 1 брой проектил - изваден при аутопсията на кучето и 6 броя сачми (от експериментална стрелба при балистичната експертиза), след влизане в сила на решението, следва да бъдат унищожени.

На основание чл.53, ал.1, б. „а” от НК, ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство – испанска пневматична пушка, марка „NORICA“, модел DRAGON с фабр. №1550617, калибър 5.5 мм., намираща се на съхранение в Служба „КОС” при РУ – Дупница.

Вещественото доказателство – 1 брой арбалет, намиращ се на съхранение в Служба „КОС” при РУ – Дупница, следва да се върне на обвиняемия Я.Р.Й., след влизане в сила на решението.

Веществените доказателства – 1 брой пневматична (въздушна) пушка, марка и модел „ИЖ-38” с фабр. №04278; 1 брой въздушна пушка – китайско производство и 3 броя кутии със сачми, калибър 5.5 мм. (без тези които са взети за балистичната експертиза), намиращи се на съхранение в Служба „КОС” при РУ – Дупница, следва да останат на разпореждане по компетентност на Служба „КОС” при РУ – Дупница.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Кюстендилски окръжен съд в 15-дневен срок, считано от днес.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети