Иран върна на Русия 27 деца на ликвидирани бойци на Ислямска държава

DenNews.bg
11.02.2019
размер на текста:

27 деца, чиито бащи са се били за джихадистката групировка „Ислямска държава“ и са ликвидирани в Ирак, бяха върнати в Русия.
До момента децата са били държани заедно с майките си в затвор в Багдат.
От руското външно министерството уточниха, че техен самолет "Ил-76" е пристигнал на летище "Раменское" с децата на възраст между 4 и 13 години. Те са били придружавани от спасители, лекари и психолози.
Пресслужбата на пълномощничката към руския президент за правата на децата Анна Кузнецова заяви, че от Багдад в Москва са били докарани деца от 10 региона на Русия.
Евакуираните ще бъдат отведени в Националния медицински изследователски център за детското здраве, където ще бъдат предадени на роднини и настойници.
Руското външно министерство благодари на иракските власти за помощта за евакуирането на децата и каза, че се работи по връщането в родината на всички оставащи в Ирак непълнолетни руски граждани.
В края на декември самолет на министерството на извънредните ситуации докара от Ирак в Русия 30 деца на възраст между 3 и 15 години, държани заедно с майките им в иракски затвори. Пресслужбата на Кузнецова заяви, че междуведомствената комисия за оказване на помощ за връщане на деца, намиращи се в зони на бойни действия, има данни за 699 непълнолетни граждани на Русия, изведени от родителите си в Близкия изток.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети