Потвърдиха една жертва на изригналия в Нова Зеландия вулкан

DenNews.bg
09.12.2019
размер на текста:

Най-малко един човек е загинал при изригването на вулкана на новозеландския остров Белия остров, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията и на местни медии.
Полицията предупреди, че жертвите може да станат повече, тъй като има хора в неизвестност, и обясни, че в момента е много опасно да се извършват спасителни операции. Няколко души са пострадали.
Стотина туристи са били на или в близост до новозеландския остров, когато там е изригнал вулкана. Ранените са 50.
Вулканът е започнал да изригва в 14.30 ч. местно време в понеделник. Остров Уайт се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е често посещаван от туристи.
Димът от изригването се вижда и от континенталната част, а Националната агенция за реагиране при извънредни ситуации предупреди, че някои райони може да бъдат засегнати от сипещата се пепел.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при изригването на вулкана на остров Уайт в Нова Зеландия, както и във връзка с усложнената климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън, съобщиха от българското Министерство на външните работи.
По информация на българското посолство в Канбера, Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите.

Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: +612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87, съобщават още от министерството.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети