Полиция и жандармерия излизат по улици и хижи да пазят празнуващите студенти

DenNews.bg
06.12.2019
размер на текста:

Специализирана полицейска операция стартира по повод студентския празник на територията на цялата страна.

От петък до понеделник униформените ще следят шофьорите за употреба на алкохол или наркотични вещества, както и за правоспособност.
Ако в петък на път към курортите ни се образуват задръствания, пътните полицаи ще регулират движението.
Най-много патрули ще бъдат съсредоточени в районите на зимните курорти и хижи заради предстоящия студентски празник. При подобна акция през миналата година са регистрирани повече от 4000 нарушения. Екипи ще има и в близост до заведенията, резервирани за 8-ми декември. За да се гарантира сигурността на празнуващите, са командировани и служители на жандармерията.
Статистиката за периода 7-9 декември 2018 година показва, че през този период е настъпило само едно пътнотранспортно произшествие с участници в студентски празненства, при което няма загинал, но има трима ранени.


По повод празника от ОДМВР-Кюстендил препоръчват на студентите и техните близки следните превантивни мерки:
Иди на празника с обществен транспорт, такси или намери кой да те вози!
Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.
До хижата или хотела нека шофира най-опитният!
Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.
Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.
Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни! Не карай пил или под въздействие на наркотични вещества.
При възникнал проблем звъни на тел.112!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети