Москва гони наш дипломат

DenNews.bg
05.12.2019
размер на текста:

Посланикът на България в Руската федерация Атанас Кръстин е извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота, съобщи МВнР.
С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.
Българският дипломат трябва да напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.


Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.
По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин за персона нон грата.
От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.
В същия ден и Полша съобщи, че е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия.
Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от „Русофили“.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети