След остри препирни и обиди като "селска балканска маймуна", "бъркоч" и "некомпетентност" мнозинството в ОбС-Дупница вдигна данъците

DenNews.bg
30.12.2019
размер на текста:

След остри препирни, обиди, закани за наказания и изгонване от залата, на днешната извънредна сесия на местния парламент в Дупница бе гласувано увеличаването на такса смет и данък сгради. 

Председателят на икономическата комисия- съветникът от Народен съюз Вергил Кацов обоснова положителното становище с факта, че "такса смет" трябва да се вдигне заради факта, че така или иначе с постъпленията досега се получава и без това един дефицит в рамките на около 500 000 лева, който се компенсира от други местни дейности. Според Кацов проблемът за гражданите идва оттам, че те досега не са получавали насреща това, което са давали като данъци. Сега трябва да убедим хората, че срещу по-високата такса ще получат и по-чист въздух и по-добра околна среда. Кацов изрази положителното становище на икиномическата комисия и за вдигането на данък сгради и обясни, че те и в момента са в пъти по-малко, тъй като и данъчната оценка, върху която се изчисляват, е в пъти по-малка от пазарната. Кметът от своя страна обяви, че приема негативите върху себе си от вдигането на данъците, вместо да бъде потупван по рамото от гражданите. Но и попита защо след като има толкова много недоволни, нито един гражданин не е дошъл на общественото обсъждане и защо никой не е внесъл някакво разумно предложение, различно от неговото. 

Първан Дангов от БСП попита кмета защо след като е приета Програма за управление на отпадъците именно от негови екип, и където е записано, че в периода 2015-2020 година такса смет няма да се вдига, това се прави именно сега и именно след изборите. И защо преди това не се е споменало нито дума за предстоящото вдигане на местните данъци. Тогава Чимев му отговори, че ако проблемът с депото е бил решен и тази тема не се е търкаляла 8 години в обжалвания и политиканстване, сега такива дебати нямаше да се водят. Тук председателя на ОбС, който не се слави с голямо търпение и толерантност, избухна и обвини Дангов, че твори бъркоч от глупости и некомпетентност и че популизмът стои в основата на това депото все още да не работи. Тоя си е повервал много, отвърна Дангов, след което последва гневна тирада от страна на Костадинов, от чиито уста се изляха следните думи: Заради това, че ние все още нямаме депо търпим санкции от Европа, в чиито очи сме се превърнали в "селска балканска маймуна". Да се въздържат и да спазват добрия тон ги призова Георги Наумов от ГЕРБ, който заяви, че това, което се случва в залата е една байганьовщина.

И кметът и предедателят на икономическата комисия опитаха да убедят аудиторията, че данъците ще се вдигнат от някакви си стотинки до 5-10 лева, но Александър Анин от БСП обяви, че това не е вярно, и че става въпрос за 80%. Така или иначе и докладната за данък сгради и такса смет бяха гласувани, като против бяха съветниците от БСП, Александър Севдин от Заедно за промяна, а от Глас народен се въздържаха.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети