Ирански граждани съдят САЩ за вредите, нанесени от предизвиканите в страната размирици

DenNews.bg
03.12.2019
размер на текста:

 Иран иска да съди САЩ за 130 млрд. долара за размириците в страната. Това обявиха от иранския съд, цитирани от местни медии.

От съда уточниха, че ирански граждани са завели дела и жалби, които били претърпели щети от "действията на САЩ".

"Към днешна дата повече от 360 дела и жалби срещу американското правителство се разглеждат", отбелязаха от съда и допълниха, че един съд е разпоредил САЩ да изплатят 130 млрд. долара. "Правителството и Министерството на външните работи трябва да помогнат за изпълнението на тези съдебни решения срещу правителството на САЩ от името на нашите граждани", посочи говорителят на съда.

На 15 ноември иранското правителство реши да повиши цените на газа до 30 000 риала (около 0,2 долара) за литър, а цената на бензина беше увеличена с повече от 200 процента.

След това решение в редица градове в Ислямската република избухнаха протести, които прераснаха в сблъсъци с полицията. Демонстрантите подпалиха офисите на банки и бензиностанции.

Според президента Хасан Рохани протестите са били организирани от САЩ и Израел, за да подкопаят националната сигурност на Иран. Вашингтон открито изрази подкрепа за демонстрантите.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети