Гърци се готвят да счупят рекорд на Гинес с изпичането на кекс с тегло 5 тона

DenNews.bg
29.12.2019
размер на текста:

 Западното атинско предградие Перистери се надява да счупи рекордa през тази година, представяйки 5-тоннa „василопита“. Кулинарното произведение ще бъде представено в навечерието на Нова година на главния площад пред кметството, пише БГНЕС. Традиционният гръцки кекс ще се простира на площ от над 300 квадратни метра и ще съдържа над 200 монети, както и малки подаръци в своите 35 000 парчета. Около 30 пекарни са обединили сили, за да приготвят гигантския новогодишен сладкиш.

 

Традицията с новогодишната баница с късмети по Нова година съществува и на различни места в Гърция, в различни разновидности, като доминиращата е «Василопита» – питата на Св. Василий, в която се слага една монета – на когото се падне, е късметлията на годината. Но откъде е тръгнала тази традиция?

Според едно гръцко религиозно предание, в миналото (още в ранните византийски времена) перфектът на област Кападокия в Мала Азия (азиатската част на днешна Турция) веднъж предприел нашествие с намерение да ограби Кесария, град в същата област. Епископ на града по това време бил Св. Василий Велики. Той поискал от богатите на града да съберат монети или каквито ценности притежават, които да предаде на появилия се грабител, като откуп за спасяването на града от унищожение. И наистина били събрани много ценности. Според преданието обаче, Префектът оставил на мира града, дали защото сам се отказал от намерението си или защото (според други източници) станало чудо и се появил св. Меркурий с многобройни ангели и отблъснал армията му, не можем да знаем със сигурност. Но възникнал проблем как да се върнат на притежателите им събраните ценности, тъй като в паниката не бил съставен списък коя вещ на кого е. Тогава Св. Василий Велики, наредил на пекарите в града да подготвят малки хлебчета, в които поставил по една от монетите или ценностите и ги раздал на другия ден на миряните след литургията. Каква била изненадата им, когато в хлебчетата всеки намерил неговата ценност – още едно чудо! Според друго предание била направена огромна пита, от която всеки откъсвал по парче. Така градът се спасил два пъти – веднъж от грабителя и втори път от евентуални междуособици при връщането на ценностите!

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети