Арести у нас след удар срещу италианската мафия Ндрагента, изпращала балите с опасната пластмаса за горене в България

DenNews.bg
19.12.2019
размер на текста:

 334-ма души са арестувани в Италия, защото са били част от калабрийската мафия Ндрангета, съобщава Corriere della sera, цитиран от Nova.

Операцията е по заповед на шефа на прокуратурата „Антимафия“ в град Катандзаро Никола Гратери. Сред арестуваните има и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация. Запорирани са активи за над 15 милиона евро.

Мафиотите в ЕС изкарват 100 млрд. евро - кои са те

Италианските власти са работили в взаимодействие със свои колеги от България, Германия и Швейцария, където също има арестувани членове на клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в изпълнение на европейска заповед за арест.

Сред задържаните хора е и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др.

По време на разследването е станало ясно преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета.

Разследвани са общо 416 души. 260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест като още 82 души се разследват. Обвиненията срещу всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници.

Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро”, каза в изявление за медиите прокурорът Гратери.

В мащабната акция срещу калабрийската мафия са участвали едновременно над 2500 души от спецчастите на карабинерите, но също и на екипи парашутисти, мобилни отряди, екипи с кучета в много области на Италия, както и в чужбина – България, Германия и Швейцария.

Не е уточнено каква точно е българската следа в разследването срещу Ндрангета. Предполага се, че тя е свързана с трафика на боклук, защото само преди дни властите в Италия съобщиха, че е задържан огромен товар от тонове боклуци за България. 815-те тона боклук е трябвало да мине през област Умбрия. Според разследването трафикът на товара е трябвало да мине през фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която да се изнасят отпадъци, включително и опасни, към България.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети