Президентът освободи Цацаров като главен прокурор

DenNews.bg
16.12.2019
размер на текста:

По предложение на Висшия съдебен съвет президентът Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор.
Припомняме, Сотир Цацаров трябваше да освободи поста на обвинител номер едно, след като на 11 декември беше избран за председател на КПКОНПИ със 165 гласа "за".
Номинацията му беше издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. От БСП признаха кандидатурата за силна, но Корнелия Нинова предупреди, че ще гласува "против". По време на дебатите преди гласуването в пленарна зала от БСП разкритикуваха не само номинацията, но и самата концепция на комисията.
Другият номиниран за шеф на КПКОНПИ беше депутатът от "Воля" Симеон Найденов.
В концепцията си за работата на Антикорупционната комисия, която изложи пред депутатите, Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се очакват никакви положителни резултати в нейната работа.
Досегашният пост на Цацаров като главен прокурор ще бъде поет от Иван Гешев, който беше повторно избран с гласа 20 "за" и 4 "против" на 14 ноември на пленум на ВСС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети