„Амнести“ с шокиращи данни за протестите в Иран, жертвите са най-малко 304

DenNews.bg
16.12.2019
размер на текста:

Най-малко 304 души са били убити в Иран по време на продължилите три дни репресии срещу протестиращите в страната. Това показват нови данни на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", съобщава "Франс прес".
Според по-ранни данни на "Амнести" жертвите бяха 208 души, включително двама младежи на 15 и 17 години.
Иран отхвърли данните като "пълни лъжи".
"Амнести" уточни, че е събрала свидетелства, показващи, че след като властите са "избивали" протестиращи, те са организирали "широкомащабно затягане на режима" за прикриване на смъртните случаи
"Властите в Иран извършват тежки репресии след избухването на протестите в цялата страна на 15 ноември", се посочва в изявление на правозащитниците, чието седалище е в Лондон.
"Хиляди протестиращи, както и журналисти, правозащитници и студенти бяха арестувани“, допълниха от "Амнести", "за да им попречат да говорят за безмилостните репресии в Иран".
Протестите на територията на цялата страна бяха предизвикани от шоковото увеличение на цената на горивата.
Властите възстановиха реда в рамките на дни, но досега потвърдиха само пет смъртни случая, включително на четирима членове на силите за сигурност, убити от "размирници".
Очаква се официално съобщение за броя на убитите въз основа на данни от националния криминалистически институт.
"Независими източници" са казали на "Амнести", че месец след вълненията "силите за сигурност все още извършват обиски в цялата страна, за да арестуват хора в домовете им и на работните им места.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети