Две са жертвите на пожари от началото на отоплителния сезон в област Кюстендил

DenNews.bg
13.12.2019
размер на текста:

13 пожара са възникнали на територията на област Кюстендил от началото на отоплителния сезон – 1 октомври до момента. При четири от тях са нанесени значителни щети.
Най-честите причини за възникването на пожарите са неправилно ползване на отоплителни уреди – 1, строителна неизправност – 2. От самозапалване в комините на жилищните сгради са възникнали най-много от пожарите-10.
За периода вследствие на късо съединение в отоплително одеяло загина възрастен човек.
В сравнение със зимния сезон на 2017/2018 г. за същият период броят на пострадалите и загиналите хора са: 1 пострадал и 2 загинали. През отоплителния сезон на 2018/2019 г. няма пострадали и загинали хора.
От пожарната отново напомнят какви правила трябва да спазваме, за да не допуснем пожари в отоплителния сезон: Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!
При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!
Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!

Не допускайте използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива.
Под печките за твърдо гориво осигурете негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50см и 25см встрани, с борд 1см.
Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.
Проверете стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Прогорели (пробити) такива, незабавно се подменят с нови. Осигурете ревизионните отвори към комина със стандартно изработени метални розетки.
Ревизирайте комините които ще експлоатирате през зимата – те се изграждат задължително от негорими материали. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията, така също и вградени горими материали. Ако не сте почистили комините от налепи и сажди, направете го веднага. Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани.
Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи, и др. горими и леснозапалими материали.
ВНИМАНИЕ: През последните дни времето предразполага за взимане на мерки за почистване на комините. Ако все още не сте почистили комина, почистете го, а и кюнците от натрупани сажди и отлагания по механичен начин – не използвайте горими и леснозапалими вещества и материали!
Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната ви собственост, но живота и здравето на близките ви хора.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети