За прокуратурата четирима имат отговорност за водната криза в Перник, включително Лиляна Павлова

DenNews.bg
13.12.2019
размер на текста:

"С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имущество, в резултат на което са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве". Това пише в постановление на Районна прокуратура-Перник, касаещо водния режим в града. "Респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", добавя прокурор Красимира Минчева. Чл. 219 се отнася до задълженията на длъжностните лица и неизпълнението им, а предвидените наказания там са затвор (според тежестта на нарушението може да е до 6 години, от 2 до 8 години, от 3 до 10 години и от 3 до 12 години), както и парични глоби – до 5000 лева. Преписката е изпратена на Специализираната прокуратура.
В постановлението на прокуратурата като отговорни лица са посочени Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие, областният управител на Перник Ирена Соколова, която беше освободена от поста си, вече бившият управител на ВиК Перник Иван Витанов, както и бившият кмет на града Вяра Церовска. В официалната преписка пише, че Витанов е казал на Церовска още през април 2019 година, че количеството на водата в язовир "Студена" не е достатъчно, а Церовска е издала заповед водата да се ползва само за пиене, като за спазването на заповедта отговарял секретаря на Община Перник.
Припомняме, че Лиляна Павлова беше номинирана за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка. Що се отнася до прословутия вече ремонт на язовирната стена на "Студена", той е започнал още през 2017 година и досега не е завършен. Стойността му е 32 млн. лева и е финансиран със заем от Световната банка.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети