815 тона незаконен товар с опасни отпадъци, предназначени за горене в България, прихванаха карабинерите от Милано

DenNews.bg
11.12.2019
размер на текста:

Директен влак за отпадъци в България. Седемнайсет вагона, 582 бали боклук на общо тегло 815 тона и пазарна стойност от 130 хиляди евро. Това е незаконният товар, прихванат от карабинерите от Миланския център за екологични операции в района на Леко, където товарният влак заминава за България, пишат днес италианските медии, цитирайки пресцентъра на полицията в Милано.

Във вагоните са открити преди всичко пластмасови отпадъци за преработка, но са били натъпкани вече обработени отпадъци. На практика, окончателният остатък от процеса на възстановяване на пластмаса, а не както е посочено в придружаващите документи, че материалите още трябва да бъдат обработени. Отпадъците бяха подготвени за унищожаване в България (чрез Словения и Хърватия), под маскировката на документи, че това е материал, от който все още е възможно да се оползотвори за окончателно изхвърляне. Целта според карабинерите на Ное, водени от подполковник Масимилиано Корсано и майор Камило Ди Бернардо, е била да се заобикалят правилата и да се изхвърлят незаконно отпадъците в България.

Акцията е била адействана от доклад на Агенция" Митници "на Lecco и ARPA. През последните няколко дни започна контролът на вагоните, готови за отпътуване, и запорирането им след заповед от миланския прокурор Франческо Де Томаси започна. Сега разследванията ще трябва да установят кой е организирал експедицията, към кого са били насочени отпадъците и най-вече произходът на пластмасовите отпадъци, намерени във вагоните. Първите оценки биха били отпадъци, произведени от компании в централна и южна Италия. Разследващите работят и за анализ на придружаващата отпадъците документация. Сертификатите явно са фалшифицирани и в тях са отчетени различни индикации за естеството на отпадъците, които са били намерени в „балите“. Вътре всъщност са намерени пластмаса и каучук, но също така и плат, гума от пяна, тетрапак, смесени опаковки и други. Операция, която не само потвърждава сценария, който вече се е появил в други проучвания, а именно наличието на незаконно съхранявани отпадъци в малтретирани фирми и складове (много иззети в Ломбардия през последните две години) след блокадата на 2017 г., наложена от Китай, но за за първи път, в реално време, а не само при подслушване, той прави опит за опитите на организациите да изпращат отпадъци за незаконно изхвърляне в чужбина. Подозрението е всъщност, че веднъж пристигнали в България, отпадъците са били изоставени или заравяни на депа, без да се спазват екологичните разпоредби

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети