Заради водния режим Перник остава и без парно

DenNews.bg
08.11.2019
размер на текста:

Жителите на Перник не само ще бъдат на воден режим от 18 ноември, но и за заплашени да останат без парно.
Това става ясно от думите на управителя на ВиК-Перник инж. Иван Витанов. За БНТ той обясни, че от 18 ноември Перник и околните села ще имат вода само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година. Такъв режим на водата не е бил налаган от 1993 година. Причината за налагане на режим е ниското ниво на язовир Студена, който единствен захранва с питейна вода региона.
Витанов обясни още, че с Топлофикация Перник вървят разговори и те се подготвят за спиране на топлоподаването, защото ВиК не може да осигури за дружеството вода.
„За мен приоритет е питейната вода и покриването на битовите нужди“, обясни инж. Витанов.
Засегнати от режима ще бъдат Перник и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец, както и град Батановци, уточни той. Според инж. Витанов е трудно да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, но отбеляза, че са под 60 000 души.
По думите му детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски.
„Имахме само 2 водоноски, купихме още 3. До момента 4 от тях обикаляха цяло лято селата, заради голямата суша“, обясни инж. Витанов. На практика живеещите в Перник и в момента през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии. 70% от водата в града и околността се губи по улиците от авариите. "За месец август, септември и октомври, сравнено с миналата година сме имали 70% повече аварии. Това което зависи от нас го правим - по най-бързия начин оправяме авариите. Те са за сметка на ВиК дружеството. Мрежата е неверояно амортизирана", обясни той.
Режимът обаче може да доведе до още повече аварии, предупреди инж. Витанов.
Предстои общината да вземе решение как точно ще протече самият воден режим, кой какво ще осигурява, дали ще се приемат предложенията на ВиК Перник. Има още неясноти, които в скоро време трябва да бъдат решени, обясни той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети