Държавата ще обжалва решението неваксинирано дете да посещава забавачка

DenNews.bg
08.11.2019
размер на текста:

Държавата ще обжалва съдебното решение, дали право неваксинирано дете да посещава детска градина в Сливен. Това обяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.
„Трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане“, каза той. По думите му това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и страните от Западна Европа. Според Кунчев се цитира само една част от конвенцията, а се забравя една точка, в която пише, че когато заплашваш останалите и тяхното здраве, предните правила не важат. Според държавния здравен инспектор това съдебно решение ще бъде отменено на по-горна инстанция, но е лошо, че то разколебава и плаши родителите. По думите му подобно решение заплашва не имунизираните деца, а тези, които не мога да бъдат ваксинирани поради медицински причини: "Не е малък процентът на тези деца, те имат отделни заболявания или алергии към отделните компоненти на ваксината и не могат да бъдат ваксинирани и децата, т. нар. "нонреспондери" и не създават достатъчен имунитет. Избягвам да се забърквам в юридическата страна и термините, но от медицинска гледна точка няма никакво двоумение за това какво трябва да се прави. Аз съм уверен в крайния изход, но дадохме излишна храна за тези дебати, което още повече разколебава и плаши родителите", каза още Кунчев.
Съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да ходи на детска градина. Според решението на магистратите спирането му е проява на дискриминация. До казуса се стигна след сигнал на майка от сливенска детска градина за детето на отец Евгений Янакиев. Той отказва да ваксинира осмото си дете. Причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети