В мандат №3 инж. Чимев запазва екипа си, оптимизира администрацията и изнася Общината сред гражданите

DenNews.bg
04.11.2019
размер на текста:

Инж. Методи Чимев, който спечели трети кметски мандат в Дупница благодари на всички граждани, упражнили правото си на глас на местните избори и обяви намеренията си за управлението в следващите 4 г. А третият мандат ще бъде подчинен на по-голяма диалогичност с гражданите и чуваемост за малките проблеми по кварталите, селата и районите.
Наред с това новият стар кмет предвижда преструктуриране на общинска администрация, така че тя да бъде по-работеща.


„Благодаря на всички, които гласуваха за мен. Благодаря и на тези, които не гласуваха за мен, но гласуваха. За мен този вот предполага няколко извода. Явно не е важно дали общината е финансово стабилна, дали има просрочени задължения или не, а дали това, което пряко касае всеки от нашите съграждани, е направено или не. В краткото време, което имахме за анализ след снощния резултат, си мисля, че пътят по който ние мислехме да се върви, т.е. решаване на глобалните инфраструктурни проблеми трябва да бъде леко преструктуриран. Трябва да чуем какво се очаква да бъде приоритет за даден район, за даден квартал, за дадено село и тогава Общината да предприема последващи действия. Дори си мисля, че може да обсъдим едно масово допитване в посока общината да поеме някакъв финансов ангажимент и да решим заедно дали Общината да изтегли някакъв кредит, за да реши определени проблеми. С две думи казано, излиза, че ако тръгваме да правим глобалното, а сме забравили малкото- резултатът е 50 на 50. Може би трябва да започнем от малкото, за да стигнем до по-глобалното“, обясни инж. Чимев на пресконференция днес, на която участва и местният лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов.

 

Новият стар кмет на община Дупница добави още, че не смятам да обявява ден и час за приемен ден.
„В първия мандат имах приемен ден, а във втория мандат всеки ден беше приемен. Склонен съм да продължа в този режим на работа. Явно стоенето в Общината и срещата с граждани там не носят особено добър резултат. По-удачно е, ако човек отиде на място и чуе от живущите в района какви са проблемите.

 

Щом трябва-ще се променим и тръгваме“, посочи той.

 

Резултатът от балотажа-само 111 гласа преднина пред кандидата на БСП Първан Дангов, инж. Чимев си обяснява с натрупване на отрицателен вот от дългото му кметуване.
„От друга страна си давам сметка, че колкото повече човек упражнява един занаят, толкова по-добър и научен става.

 

Вярвайте, че в третия си мандат ще бъде най-добър и най-подготвен. Не искам да звучи като декларация за чудеса от храброст от страна на кмета, но се надявам да бъда кметът, когото нашите съграждани искат“, каза още инж. Чимев.

 

„Дупница ще продължи напред и нагоре. Синята крепост устоя. Надявам се, че не само, че демокрацията победи, а и ще отстои победата“, каза Ивайло Константинов и посочи, че отминалата предизборна кампания започна и завърши с фалшиви новини.

 

„Снощи от ефира на местната телевизия чухме, че г-н Дангов обяви, че Дупница няма избран кмет. С внушенията и манипулациите, с които започна кампанията, със същите и завърши. Същият господин аз лично го чух в ефира на телевизията да казва, че ромите от Гиздова махала са избрали кмета на Дупница. А фактите са, че

 

ГЕРБ побеждава в 37 секции. Във всички ромски секции, освен тази, която спомена г-н Дангов, печели БСП.

 

Само че внушението трябваше да бъде направено и то беше направено. Другата манипулация беше, и то директно заявена, че ние сме купували гласове и това при положение, че целият град знае кой купува гласове. Не знам какво ще спечелят г-н Дангов и БСП от тези внушения, особено след като изборите приключиха. Пожелавам им да са живи и здрави, много по-съзидателни и в следващите кампании да обърнат внимание и на истината.

 

Благодаря на всички интелигентни и честни хора, които ни подкрепиха. Много ясно осъзнаваме, че сред тези, които не ни подкрепиха, също има толкова много интелигентни и честни хора.

 

Знаем да четем вота и, ако трябва да съм честен, не сме щастливи от резултата. Много добре разчитаме какво се съдържа в тези близо 9000 гласа, които не ни подкрепиха. Чухме някои много истински неща. Осъзнахме в рамките на тази кампания, че само да се прави не е достатъчно. Трябва да се прави добре, трябва да се прави с много повече обяснения, трябва да се популяризира всяка една мярка и един проект, така че хората да са убедени в ползите от това, което се случва“, обясни още местният лидер на ГЕРБ и добави, че лично за себе си е осъзнал своята грешка да преустанови приемните за граждани.

 

Затова още от идната седмица Ивайло Константинов ще възстанови приемните за граждани. Те ще бъдат в четвъртък от 11 часа и всеки гражданин ще е добре дошъл.

 

Според Константинов с резултатите от изборите Дупница се оказва в изключително благоприятно положение.

„Дупница и досега беше галенето дете на правителството, а сега ще е още повече. Дупница е един от малкото градове в Югозапада, които останаха сини. Това не е радостна новина от гледна точка на партията, която представлявам, но е добра новина за дупничани.
Обръщам се към всички, особено към новоизбрания кмет, нека се хванем, приятели, за ръце и всички заедно да направим така, че всеки да се чувства пълноценен и щастлив от това, че живее в в община Дупница. Повтарям, че основен приоритет на ГЕРБ за Дупница ще бъде инвестициите и създаването на работни места. Вторият основен приоритет ще бъде създаване на ангажираност и занимания за младите хора и подрастващите, така че Дупница да има своите защитни механизми, че да задържи хората в общината и, разбира се, те да се чувстват пълноценни. Оставам да работя с пълни сили за това“, категоричен в Константинов.

 

Инж. Чимев няма намерение да променя екипа си от заместници, категорично отхвърли и твърденията, че са обещавани постове на лидери и представители на партиите, които подкрепиха кандидатурата му.

 

„Има един основен принцип и той е, че когато нещо върви и работи добре, човек не пипа. Със сигурност ще има корекции в щатното разписание на общинска администрация. Тази промяна ще е в посока намаляване числения състав. Искрено се надявам, че това ще бъде в полза на гражданите. Тази корекция обаче не означава съкращения по списък, а означава оптимизация.
А при нас не битува практиката да раздаваме постове. Не, че сме незаменими, но все пак има създадени отношения, има отбор, който работи“, категоричен е кметът на Дупница.


Той обясни още, че предстоят реални стъпки за реализиране на индустриална зона в Дупница, намерение за което бе подписан меморандум през 2016 г.
„Какво означава индустриална зона? Означава, че трябва да имаме един парцел от 100-200 декара с подземна, надземна инфраструктура, създадени подходи. напълно обезпечен и като дойде инвеститорът да може да влезе. Но на целия хал, на който беше Дупница и общината - с разорани улици и проблем с водопреносната мрежа, ако ние тръгнехме да инвестираме един немалък ресурс за индустриална зона, какво биха казали нашите съграждани? Убеден съм, че не биха приветствали такава инвестиция. Затова първо да оправим улиците и тогава да мислим за индустриалната зона. Положителното е, че сега вече има заделен един немалък ресурс от порядъка на 20 милиона лева, сам зам.-министър Попниколов го каза, с който могат да подпомогнат общините да си обезпечат тези индустриални зони. Това предстои“, посочи той.

 

Инж. Чимев коментира и малката разлика от балотажа.
„И с по-малка разлика едни кметове паднаха, а други спечелиха. Явно в момента ситуацията не само на местно ниво е такава, че силите са изравнени. Можем само да признаем вота и да си направим съответните изводи“, посочи той.

 

На наш въпрос дали ще се предприеме корекция по проекта в жк „Бистрица“ заради лошата миризма след изграждането на новата канализация-проблем, около когото бе изградена голяма част от кампанията на опонента му, инж. Чимев обясни, че има решение.
„Още преди първи тур заявих, че технологичното изпълнение на подземната инфраструктура е направена както трябва. Факт е, че има пропуск, който не е на изпълнителя, а е чисто технологичен. Вариантът за фиксиране на проблема е поставяне на допълнителни клапи, което ще бъде направено. В жк „Бистрица“ се направиха немалко неща, само че една съвсем малка брънка, малък проблем, обезсмисли цялото. Явно е, щом и там резултатът е 50 на 50“, каза кметът и с горчива шега посочи, че в тази кампания си е мислил дали пък не е по-добре нищо да не се прави, защото само този, който работи, допуска грешки-„виждате, че и само говоренето и огромните идеи на думи печелят“.

 

Лидерът на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов заяви, че категорично възразява срещу опитите победата на Методи Чимев да бъде обяснявана само с ромския вот.

„Ромският вот за БСП е със сериозен процент над нашия и със сериозен ръст спрямо предходни избори. Категорично БСП печели в секциите в Механото и Подина, в Ценеви сме горе-долу с изравнен резултат. Единствената разлика в наша полза е в Гиздова махала. Нека обаче е ясно, че ние изпълнихме проекти за повече от 50 млн. лв. само в последния мандат, и тези хора работиха, повечето за първи път в живота си. Хората от Гиздова махала преди това никога никъде не са работили за разлика от хората от другите ромски махали, сега работят наравно с останалите и е нормално тези хора да бъдат признателни.

 

Категорично възразявам и срещу внушението, че ГЕРБ са купували ромски гласове. Спомняте ли си тези времена, когато ГЕРБ имахме 4 срещу 400 гласа за БСП в Механото. Защо сега се набляга на това, че ние бием в Гиздова махала, а не се отчита, че имаме ръст във всички ромски секции и това се дължи именно на заетостта. Много е неприятно, че като се говори за роми се говори така, сякаш това са някакви бездушни същества и едва ли не се разпределят на килограм. Те са наши съграждани. Категорично възразявам срещу внушенията, че едва ли не те предрешават вота. Имаме доказателства кой какво е вършил по изборите и тези доказателства са представени където трябва“, обясни Константинов и добави, че самият той вчера се е въздържал да пусне жалба, за да не затрудни изборния процес.
„Лично майката на един от кандидатите за кметове дойде да ме снима с едни мои приятели. На мой въпрос защо ме снима, тя отговори, че кръв ще се лее. Аз жалба за това не съм подал и не мисля да го правя. Не мога да разбера защо е тази страст към властта, тази жажда за власт от страна на опонентите. За нас властта не е самоцел. Нито Методи, нито някой от общинските съветници е безработен“, каза още Константинов.

 

Лидерът на ГЕРБ в Дупница обясни още, че няма нито математически, нито емоционални притеснения за евентуално повторно броене на бюлетините от балотажа.
По-рано днес от щаба на Първан Дангов обявиха, че ще искат преброяване за 15-20 секции.
„Никакви притеснения нямам. Даже си пожелавам повторно броене, защото разликата в полза на Методи Чимев ще се увеличи. Много добре знам какво правят секционните комисии, знам, че опонентите ни имат едни едва ли не щатни изпълнители в тази насока, знам как се манипулират протоколи от тяхна страна. Затова дай Боже да има преброяване и на гласовете за листите за ОбС, за да си вземем още 1-2 места“, каза Константинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети