Двойно увеличение на болните от грип в област Кюстендил

DenNews.bg
28.11.2019
размер на текста:

Двойно е увеличението на броя на болните от грип в област Кюстендил за седмица, показва справка на Регионалната здравна инспекция.
През последната седмица болни от грип и остри респираторни заболявания са били 81 на 10 000 души, спрямо 44 на 10 000 души за предходните седем дни.
Заболяемостта е в рамките на нормалното за сезона, но това не означава, че трябва да се подценявате мерките за превенция. А те са: често проветряване на помещенията, често миене на ръцете, избягване на контакт с болни, почистване на повърхности и брави в офиси и обществени сгради, избягване на контакт на ръцете с лицето/устата/носа, прием на течности, витамини и подходяща за сезона храна. Ако се разболеете, не подценявайте състоянието си и задължително се консултирайте с лекар. И знайте, че имате отговорност да пазите околните! Поставете маска или шал на лицето и носа си, избягвайте да кашляте/кихате без да поставите ръка/носна кърпичка/шал пред лицето си. Ограничете социалните контакти до минимум и проветрявайте помещенията, в които прекарвате времето си и спите.
Припомняме, че медицинските маски помагат, но не са 100% гаранция. За да бъдат ефективни, те трябва да се сменят на период от 2-3 часа.

През изминалата седмица са регистрирани 14 случая на варицела и 4 случая на скарлатина. Един е хоспитализиран с туберкулоза, а 14 души са диагностицирани с ентероколит. Регистрирани са и два случая на салмонелоза.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети