Хонконг е новият повод за напрежение между САЩ и Китай

DenNews.bg
28.11.2019
размер на текста:

Напрежението между Китай и САЩ скочи рязко, след като американският президент Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на продемократичните сили в Хонконг.
Хонконгските власти изразиха "изключително съжаление", а Китай обща "твърди контрамерки".
Основният момент в закона, подписан от Тръмп, е мярка, с която се забранява търговията с определени стоки с Хонконг - например сълзотворен газ, полицейски жилетки и гумени куршуми. По-важното обаче е, че САЩ подкрепя специалния статут на Хонконг - на град, който всъщност не е китайски от американска търговска гледна точка и ежегодно търговските отношения на САЩ с Хонконг ще бъдат оценявани от гледна точка "демокрация и човешки права", като специалният статут на Хонконг може да бъде свален от Вашингтон при лоша оценка.
На официални държавни служители в Хонконг, които пречат на спазването на правата на човека, САЩ ще налага санкции, включително забрана да влизат на американска територия.
Законопроектът беше предложен през юни в ранните етапи на протестите в Хонконг и беше одобрен от Камарата на представителите миналия месец. В него се казва: "Хонконг е част от Китай, но има до голяма степен отделна правна и икономическа система…"[Годишният преглед] оценява дали Китай е нарушил гражданските свободи и правовата държава на Хонконг, защитени от основния закон на Хонконг."
Освен всичко друго, специалният търговски статут на Хонконг означава, че той не е засегнат от американските санкции или митата, наложени на континенталната част. Законопроектът също така казва, че САЩ трябва да разрешат на жителите на Хонконг да получат американски визи, дори ако са били арестувани за участие в протести без насилие. Тръмп подписа законопроекта неохотно, но с почти единодушна подкрепа от Конгреса на САЩ за мярката той нямаше много политическо пространство за маневриране. В изявлението си при подписването Тръмп говори за "уважение" към китайския президент Си Дзинпин и заяви, че се надява "лидерите и представителите на Китай и Хонконг да успеят да разрешат по алтернативен начин своите различия".
Заради случилото се, правителството на Хонконг изрази "крайно съжаление". Хонконг обвини Вашингтон в "намеса" във вътрешните работи на града. "Тези действия, очевидно се намесват във вътрешните работи на Хонконг", каза правителствен служител в изявление, като предупреждава, че ходът ще "изпрати грешно съобщение до протестиращите".
Китай предупреди официално, че е готов да предприеме "твърди контрамерки" срещу САЩ. "Естеството на това действие е изключително гнусно и подслонява абсолютно зловещи намерения", се казва в изявление на външното министерство на Китай, без да се уточняват какви мерки може да предприеме Пекин.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети