22 са вече жертвите на земетресението в Албания

DenNews.bg
27.11.2019
размер на текста:

22 са вече жертвите на силното земетресение, ударило със сила 6,4 Албания вчера сутринта. Ден на национален траур е обявен днес в страната.
Жертвите са главно в крайбрежния туристически град Дуръс и в Тумана. Около 600 души са ранени, някои от които тежко.

45 души бяха спасени вчера и през нощта, когато спасителната операция продължи, но все още има около 20 души под руините, за които се смята, че вероятно са живи.

Стотици хора, чиито домове бяха разрушени, прекараха нощта в палатки с одеяла и топли дрехи. Времето не е студено за сезона, но днес и утре се очаква да вали.

"Загубихме човешки животи и спасихме немалко животи", заяви пред местната преса министър-председателят Еди Рама, който посети вчера вечерта пострадали от бедствието хора в болница в Тирана.
"За съжаление, данните за броя на жертвите не са окончателни", каза още той.

През целия вчерашен ден бяха мобилизирани спасителни екипи на армията, полицията и гражданска защита издирваха оцелели и жертви под отломките на срутените сгради в градовете, намиращи се до епицентъра, край адриатическия бряг.
Гражданите също не са безучастни.

"Ние сме представители на футболните фенове в Прищина. Дойдохме днес, за да помогнем на нашите братя, защото в нужда трябва да си помагаме един на друг. Каквото можем, правим. Раздаваме лекарства, храна, някои имат нужда от пари. Това ще правим през следващите дни. Групата ни е от около 30 души", разказа пред пратеник на БНТ Бестих от Прищина.
Спасителните операции продължават.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети