Държавно дружество ще укрепва свлачището на пътя за Рилския манастир

DenNews.bg
27.11.2019
размер на текста:

Държавното дружество „Автомагистрали“ ще укрепва свлачището на пътя за Рилския манастир, което тормозят туристи и поклонници вече втора година и по което до момента се извършваха спорадични аварийно-укрепителни работи.
От Агенция Пътна инфраструктура съобщиха, че проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи са възложени по Закона за обществените поръчки на „Автомагистрали“ ЕАД, като дружеството е натоварено да укрепи 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа. Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД е на обща стойност 474 655 613,56 лв. без ДДС.
Държавното дружество ще изпълни проектантските и строителни дейности на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на 3 обекта само строителните работи.
Сред проектите, по които ще се работи, освен отсечката от пътя за Рилския манастир, са и участъци от пътя Соколовци - Смолян - Средногорци, Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово и други.
Припомняме, че през септември Министерският съвет отпусна до 31 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за укрепване на обектите от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси, в следващите три години. Останалите необходими средства ще бъдат осигурени от приходите от тол такси в периода от 2020-2021 г. за финансиране на цялостното изпълнение на проектите.
От отговор на регионалния министър Петя Аврамова през месец септември стана ясно, че общо 6 457 500 лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир.
С отпуснатите средства ще се финансират необходимите проучвателно-проектантски дейности и строително-монтажни работи.
Миналата година в засегнатите от свлачища участъци от третокласния път Кочериново - Рила - Рилски Манастир - Кирилова поляна бяха извършени аварийно-възстановителни дейности. През тази година пък бяха одобрени допълнителни средства за укрепване на участъка, но поради нестабилността на терена те са били прекратени.
Предстои да бъдат извършени нови инженерно-геоложки и геотехнически проучвания.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети