Два протеста блокират центъра на София днес

DenNews.bg
25.11.2019
размер на текста:

Два протеста ще блокират движението в София днес.
Майки на деца с увреждания ще протестират в късния следобед пред Народното събрание. Те настояват Валери Симеонов да подаде оставка като зам.-председател на парламента. Протестно автошествие ще премине през "Орлов мост", а автомобилите ще обикалят и кръговото кръстовище при 4-ти километър.
"Ние не искаме само неговата оставка. Искаме оставката на всеки един поименно депутат, който е натиснал бутона "за"", коментира една от майките пред БНР.
Красимир Каракачанов, лидер на коалиционния партньор в парламентарната група "Обединени патриоти", както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева застанаха зад избора на Симеонов, а според самия него "Това, че някой протестира си е негово право. Но това според мен пак повтарям е намеса в правилата и реда в парламента".

Другият протест е под надслов "Докато има насилие, борбата продължава". Протестното шествие тръгва от пл. "Независимост" в София в 18:30 ч., където се очакват изказвания на участниците. После ще се отправи към Орлов мост. То е по повод Международния ден на ООН за елиминиране на насилието срещу жените.
Целта му е да постави на преден план липсата на институционална рамка, в която насилието, основано на пола, да бъде третирано като отделна категория, изискваща специфични контрамерки, посочват организаторите.
Сигналите за домашно насилие у нас се увеличават. По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от партньора ѝ. През последната година над 2000 жени са потърсили помощ заради домашно насилие.

Тази вечер и Европейският парламент ще обсъди въпроса с приемането на Истанбулската конвенция. Предвижда се в четвъртък евродепутатите да призоват всички държави в ЕС да приемат конвенцията, сочат документите за започващата сесия в Страсбург.
Очаква се ЕП да настоява конвенцията да бъде незабавно възприета от държавите в ЕС, които още не са я ратифицирали. Според евродепутатите тези държави следва да предприемат всички необходими законодателни и политически мерки за спирането на насилието над жените и момичетата.
Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, бе подписана от ЕС на 13 юни 2017 г., а седем държави в Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети