Урагвайски футболен отбор облече фланелки с българския трибагреник и изписа върху тях първия куплет на "Мила родино"

DenNews.bg
22.11.2019
размер на текста:

 На близо 12 хил. км от София, един футболен клуб с гордост ще слави всичко българско. Уругвайският Данубио пусна третия си екип, който е изцяло посветен на България. На фланелката има изписан хоризонтален текст, който е първият куплет от химна ни "Мила Родино".

Фланелките са съставени с цветовете на българското знаме. Данубио игра с тях тази нощ, но загуби гостуването си на Монтевидео Уондърърс с 1:2 в 13-я кръг от уругвайската Клаусура. Цялата тази чест към нашата родина не е случайна. Данубио има огромна връзка с България, тъй като е създаден от българските емигранти в Уругвай – братята Михаил и Иван Лазарови през 1932 година. Стадионът пък носи името на майка им Мария - "Хиподрум градина Мария Минчева де Лазаров".

Първоначално пловдивчанката искала името на отбора да бъде Марица, но синовете ѝ смятали, че това звучи твърде женствено и последвало предложение за друга река - Дунав, на испански Данубио.

Тимът има три титли на Уругвай – 1988, 2004 и 2007 година. В отбора са играли няколко популярни в света футболисти – Рубен Соса, Алваро Рекоба, Диего Форлан, Единсон Кавани, както и колумциебът Хамилтон Рикард, който е бивш футболист на ЦСКА

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети