Синдикатите искат промени в закона за изчислението на работното време, в Дупница вече са събрани 500 подписа

DenNews.bg
20.11.2019
размер на текста:

КНСБ и КТ Подкрепа стартираха национална подписка с искане за промяна на законодателството относно сумарното изчисляване на работното време, тъй като в България никой не работи 8 часа на ден, като често се работи след работно време, а това не се заплаща. В Дупница вече са събрани около 500 подписа, а общо за цялата страна те са близо 30 000. Целта на синдикатите е в подписката да се включат 150 000 души. Това стана ясно на пресконференция в Дупница днес, на която присъстваха вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, националният секретар Огнян Атанасов и общинският координатор Тодорка Дамянова.
В Дупница бе представен и проект за иновативна форма за общуване с работниците „Парламент на работеща България". Пламен Нанков поясни, че това не е структура и не се иска членство, а целта е работниците да поставят своите проблеми и да търсят съмишленици. Проектът се занимава и с използването на социалните мрежи от страна на работниците в работно време.

На пресконференцията бе дадена и информация относно предстоящите действия на синдикатите във връзка с искането първият ден от болничните да не се заплаща.
КНСБ и Подкрепа имат общ национален стачен комитет с цел подготовка на национален протест срещу предложението. Предвижда се националният протест да се проведе до края на месеца, като ще се организират и регионални протести. Пламен Нанков посочи, че намерението за неплащане на първия ден от болничния е стара идея на бизнеса, но бе категоричен, че то е неприемливо за работниците и синдикатите. Според Нанков, управляващите така и не са предприели мерки за ограничаване на явлението с фалшиви болнични и именно за това се е стигнало до това, по думите му, скандално предложение. „Не всички лекари и боледуващи трябва да се слагат в графата „престъпници", обобщи той и посочи, че много от хората боледуват, заради лошите условия на труд и стреса на работното място.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети