Арестуваха бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галиция

DenNews.bg
20.11.2019
размер на текста:

Известен малтийски бизнесмен е бил арестуван във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, извършено през 2017 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на източник, близък до разследването.
Йорген Фенек е бил задържан рано тази сутрин на борда на луксозната си яхта, малко след като отплавал от острова.
В малтийски медии се появи видео, на което се вижда как войници проверяват плавателния съд, пуснал котва в пристанището на Портомасо.
Фенек е директор на консорциума, който през 2013 г. спечелил обявен от малтийското правителство търг за построяване на топлоцентрала, работеща с газ. Миналата година стана ясно, че той е собственик на тайната офшорна компания "17 Блек" (17 Black), свързана с министъра на туризма Конрад Мици и с Кийт Скембри, началника на канцеларията на премиера Джоузеф Мускат. И двамата отрекоха да са получавали плащания от тази компания.
Каруана Галиция е писала за "17 Блек" няколко месеца преди да бъде взривена в колата си през октомври 2017 г.
Арестът е извършен ден, след като премиерът Джоузеф Мускат каза, че е препоръчал да се даде имунитет от съдебно преследване на заподозрян, служил като посредник при организирането на покушението срещу журналистката, ако той предостави сериозни доказателства за това кой стои зад убийството.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети