Отстраниха трима болнични шефове заради смъртта на 3-годишно дете

DenNews.bg
20.11.2019
размер на текста:

Директорите на Специализираната болница за активно лечение по детски болести, "Пирогов" и "Лозенец" са временно отстранени от постовете си заради смъртта на 3-годишно дете. Мярката е приложена и на тримата директори, докато приключи разследването, каза шефът на педиатричната болница Димитър Русинов, след среща между тримата директори и здравният министър Кирил Ананиев.

„Съдействаме максимално на проверките“, каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, а директорът на болница „Лозенец" проф.Любомир Спасов не се появи пред журналистите, чакащи на входа.
Временно отстранена е и доктор Елена Паскалева-Георгиева, която е приела 3-годишния Александър в Специализираната педиатрична болница "Проф. Иван Митев".
Срещата на здравния министър с болничните шефове бе по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който днес се срещна с родителите на починалото момченце. В началото на заседанието на Министерски съвет Борисов се обърна към Кирил Ананиев с думите:
"Искам да отстраниш всички директори на болници и всички замесени в процеса със смъртта на 3-годишното дете. Говорете с прокуратурата да полазват Военномедицинска академия за експертизите, трябва да има възмездие. Това бездушие. Разстроих се. От наша страна това, което трябва да се направи, ще се направи днес. Незабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават".
Резултатите от официалните проверки, извършвани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и разпоредени от здравния министър, се очакват по-късно днес.

Преди заседанието на кабинета, премиерът се е видял със Златина и Григор Петрови - родителите на малкия Александър, който почина в четвъртък след търсене на помощ в три болници - Университетската "Лозенец", Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" и "Пирогов".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети