Превръщат родната къща на Хитлер в полицейски участък

DenNews.bg
20.11.2019
размер на текста:

Министерството на вътрешните работи на Австрия разпространи съобщение, в което се казва, че в родната къща на Адолф Хитлер в Браунау ще се нанесе полицията. Сградата ще бъде преустроена и за тази цел още през ноември ще бъде обявен европейски архитектурен конкурс.
Жълтата, ъглова къща години наред предизвиква спорове и съдебни дела, в опитите на властите да предотвратят възможността тя да се превърне в място за поклонение на неонацисти.
След като през 2016 г. парламентът на Австрия реши да национализира сградата, Герлинде Помер, чието семейство владее имота вече над 100 години, оспори както решението, както и размера на обезщетението. През август Върховният съд отхвърли окончателно жалбата на тъжителката.
С това беше открит пътят за определяне на ново предназначение на сградата. В бъдеще там ще се настанят районната полицейска служба и полицейският инспекторат.
"Бъдещето на къщата като полицейски участък трябва да е ясен сигнал, че тя никога няма да се превърне в място, където да се отдава почит на нацизма", каза министърът на вътрешните работи Волфганг Пешорн.
Конкурсните работи за необходимото архитектурно преустройство ще бъдат оценявани от независимо експертно жури, което освен архитекти включва и представители на град Браунау, на Федералната служба по недвижими имоти и на други федерални институции.
Очаква се надпреварата за проекта да участват архитекти от целия Европейски съюз, а окончателният план как да бъде преустроена къщата, в която на 20 април 1889 г. се е родил Хителр, трябва да е готов в средата на 2020 г.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети