Валери Симеонов вече е зам.-председател на парламента, от ДПС и Атака се възмутиха

DenNews.bg
20.11.2019
размер на текста:

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на Народното събрание.
Депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала в знак на възмущение, а от „Атака“ също се обявиха против.
"Стигна се до това безчестие днес да се предлага един провалил се вицепремиер. Стана нещо като комунистическо време. Ще продължим работата на НС на тръни, очаквайки поредния провал", обясни Павел Шопов от Атака.
Валери Симеонов приема като номинация поведението на "Атака" и ДПС след неговото издигане за заместник-председател на законодателния орган. От ДПС не очаквал позитивна реакция.
118 депутати подкрепиха избора на Симеонов за зам.-шеф на парламента, 6 бяха "против" и 6 се въздържаха.
Валери Симеонов заема мястото на Явор Нотев, който вече не е част от "Обединени патриоти". Причината е, че депутатите от "Атака" напуснаха ПГ на "Обединени патриоти" и поискаха заличаването й.
На брифинг лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи този избор като обида към парламентаризма. По думите му това било поредното падение на Народното събрание.
Карадайъ обвини ГЕРБ и БСП, които гласуваха за Валери Симеонов. "Кошмарът на майките на деца с увреждания беше възнаграден от ГЕРБ и БСП, с този акт ГЕРБ и БСП се олицетворяват с всичко онова, което символизира това недоразумение в политиката", недоволен е лидерът на ДПС.
„За тях хората са човекоподобни“, подчерта Карадайъ, визирайки думи на лидера на НФСБ. „С този акт границата на търпимост е прекрачена“, категоричен е Карадайъ, а в избора на Симеонов за зам.-председател на парламента той вижда провокация към цялото общество.

Припомняме, на 19 октомври 2018 г., докато в пленарна зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета "Борисов-3" от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.
На 24 октомври 2018 г. след заседание на Коалиционния съвет Валери Симеонов се извини за думите си, а на 16 ноември 2018 г. подаде оставка като вицепремиер.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети