22-те деца с хранително натравяне са със стафилококова инфекция

DenNews.bg
20.11.2019
размер на текста:

 При всички 22 деца, които бяха настанени със симптоми на хранително натравяне в ямболската болница, е изолиран стафилококус ауреус, което потвърждава, че причината за състоянието им е стафилококово хранително отравяне. Това заяви за БНТ д-р Стефка Желязкова, началник на отделението в болницата. Д-р Желязкова заяви, че резултатите от изследванията са станали ясни днес сутринта. Състоянието на децата е много добро и позволява да бъдат изписани днес.
Припомняме, че в МБАЛ - Ямбол "Свети Панталеймон" бяха приети 22 деца с хранителни отравяния. Те са село Хаджидимитрово, на възраст между 7 и 12 години и всички посещават училището в съседното село Дражево. Оплакванията от стомашни неразположения са започнали след 17:00 часа, когато са се прибрали от училище.

Най-честия начин за заразяване на храната със стафилококи е от работещите в хранителната промишленост или при контакт на хранителните продукти с контаминирано мляко или сирене. Стафилококите са устойчиви на осоляване и високите температури не могат да разрушат токсините им.
Стафилококовите токсини са с бързо действие (30 минути). Обикновено симптомите се появяват до 6 часа след консумация на заразена храна. Повечето пациенти изпитват гадене, повръщане, болки в стомаха, диария. Тъй като симптомите не са много остри, заболяването затихва за около 1 до 3 дни без прием на лекарства. При много малка част от пациентите заболяването протича тежко.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети