Синдикатите готвят национален протест заради първия неплатен ден на болничните

DenNews.bg
18.11.2019
размер на текста:

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят общ национален протест в края на месец ноември, ако управляващите не оттеглят предложението си да не се заплаща първият ден от болничните. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията. Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката, съобщи БНР.
"И готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ние ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов, това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи", каза Пламен Димитров.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия, които ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Вчера от “Подкрепа“ вече обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото се оказва, че постигнатото там е без значение.
"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети