Глоба от 50 лв., ако не сте със зимни гуми на колата от днес

DenNews.bg
15.11.2019
размер на текста:

Oт днес, 15 ноември, Пътната полиция започва да налага глоби на шофьори, чиито автомобили са с неподходящи за зимата гуми. Санкцията е 50 лева.
По закон, през студените месеци, колите трябва да са снабдени с гуми, предназначени за зимни условия, или такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка от 4 мм. Изискването е в сила до 1 март.
Освен на гумите, шофьорите трябва да обърнат внимание на фаровете и на чистачките на автомобилите.
"Пътна полиция напомня на водачите да обърнат специално внимание на състоянието на гумите на техните превозни средства. Според чл. 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март. Неспазилите това изискване се санкционират по реда на чл. 183, ал. 4, т. 5, който предвижда глоба от 50 лева.
Припомняме на всички участници в движението по пътищата - водачи и пешеходци, че е в ход Акция "Зима". Тя е разделена на три етапа. Първият бе от 1 ноември до 10 ноември, акцентът беше поставен върху контрола на водачите на велосипеди и пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга. Вторият, който в момента е в ход, е насочен към поведението на пешеходците. Третият етап стартира на 20 ноември и ще е със специално внимание към водачите на моторни превозни средства. Те трябва да подготвят автомобилите си за управление в зимни условия. Това означава, че освен на гумите, водачите трябва да обърнат внимание и на осветителната и стъклопочистващата системи на автомобилите си", казват от МВР.

През зимата дълбочината на протектора осигурява най-важния показател - спирачния път. Изследване сочи, че зимната гума спира на 25-тия метър, докато лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети