Първият ден от болничния вече няма да се плаща

DenNews.bg
14.11.2019
размер на текста:

 От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща и ще е за сметка на работника се договориха в управляващата коалиция. Без да стане ясно чие е предложението, коалиционните партньори го защитиха с мотив, че това е установена мярка в целия Европейски съюз. Смятат, че тя ще спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивните дни.

Три важни социални решения взе управляващата коалиция днес. Първият ден от болничните да не се плаща след 1 януари догодина, минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли и детската градина за социално слабите деца да е безплатна. Промените ще бъдат заложени в държавния бюджет преди окончателното му приемане в парламента. Според вицепремиера увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 250 лв. ще засегне около 800 хиляди души. Коалиционните партньори решиха още да внесат предложение в помощ на социално слабите родители. Критерият на кого ще плаща държавата ще е свързан с доходите и всяка община ще определя децата, които ще получат безплатна детска градина. Управляващите искат и създаването на фонд от 70 милиона лева, с който ще се финансира строителството на детски градини и училища. Планират такава сума да се залага 3 години. С тези си решения коалиционните партньори смятат, че реализират приоритети, заложени в програмата за управление.

Смятаме, че чрез диалог може да постигаме по-добри неща и това, което ни предстои следващата година, ни задължава да държим стабилно управление на държавата и да залагаме на стабилно парламентарно мнозинство.

От партия "Атака" разпространиха съобщение, в което казват, че не са били поканени на коалиционния съвет. Иначе щели да настояват за изпълнение на предизборното обещание за минимална пенсия от 300 лева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети