Заболяемостта от грип и ОРЗ в областта е в нормите, сега е моментът за ваксините

DenNews.bg
14.11.2019
размер на текста:

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Кюстендил е в нормални за сезона прагове-36,89 на 10 000 души за изминалата седмица, спрямо 51,65 през предходните седем дни, отчитат от Регионалната здравна инспекция.
По данни на Националната референтна лаборатория в момента в България няма циркулация на грипни вируси. Затова сега е точният момент за поставяне на противогрипни ваксини, съветва националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
„Сега на нашето внимание са респираторните вируси, като за момента са доказани Първа и Трета група на т.нар. „парагрипни вируси“. Те причиняват заболяване, но то е в пъти по-леко от грипа, и обикновено преминава без усложнения“, съобщи проф. Кантарджиев.
Парагрипните вируси се разпространяват епидемично и много бързо се прехвърлят от човек на човек, уточни националният консултант.
По негови данни в момента в София доминират бока-вирусите, които се отличават със силна суха кашлица, която обикновено минава в рамките на седмица-две. В страната – в Плевен и Стара Загора, например, по-миналата седмица са върлували т.нар. рино-вируси, които се разпространяват при ниска или намалена хигиена на ръцете, и се пренасят основно чрез мръсните ръце, допълни проф. д-р Кантарджиев.

В есенно-зимния сезон ръцете да се мият по-често, да се ползват мокри кърпички, а в помещенията, в които се събират повече хора – да се проветряват често.
Точно сега е времето да се постави противогрипна ваксина, като желаещите за това имат време да я поставят до средата на следващия месец. Ако реши да отложи решението си за ваксинация със седмица-две, човек трябва задължително да се пази от контакти с болни, поясни проф. Кантарджиев.

През изминалата седмица в област Кюстендил са регистрирани 6 случая на варицела, 1 на туберкулоза, 8 на ентероколит, 1 на дизентерия и два на хепатит А.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети