Израел и „Ислямски джихад“ договориха примирие в Газа

DenNews.bg
14.11.2019
размер на текста:

Представители на Израел и на палестинската групировка "Ислаямски джихад" постигнаха примирие, съобщава АФП.
Според тях, прекратяването на огъня в Ивицата Газа влезе в сила в 05:30 местно време и е резултат от посредническите усилия на Египет.
Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че смъртните случаи за два дни от израелските въздушни удари са нараснали до 34, включително 8 членове на семейство Абу Малхус.
Най-малко 63 израелци са получили лекарска помощ заради ракетните атаки от Газа.
Израел бомбардира командири на палестинската екстремистка група "Ислямски джихад"
В сряда вечерта генералният секретар на "Ислямски джихад" Зияд ал Нахал пристигна в Кайро, за да обсъди възможно прекратяване на огъня.
Преди това специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов пристигна от Тел Авив в столицата на Египет, която служи като посредник в преговорите между Израел и палестинците, за да се опита да постигне примирие между страните.
Висш египетски служител потвърждава, че страната му е положила усилия да сложи край на двудневните боеве, при които Израел бомбардира десетки къщи и ферми в обсадения палестински анклав.
Според представител на "Ислямски джихад" споразумението предвижда палестинските фракции да осигурят спокойствие в Газа и "поддържане на мир" по време на демонстрации, докато Израел трябва да прекрати военните действия и "да осигури прекратяване на огъня" по време на демонстрации от палестинците.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети