Буря затвори училища в Гърция, 6-метрови вълни по крайбрежието на Хърватска

DenNews.bg
13.11.2019
размер на текста:

Затворени училищата, наводнени улици, паднали дървета и активирани свлачища предизвика бурята Виктория, ударила вчера Гърция. Най-засегнати са Крит и островите в Йонийско море. Особено потърпевш е остров Корфу, където днес училищата са затворени, съобщи МИА. Поради силните ветрове корабите на острова останаха закотвени в пристанищата, а силен дъжд предизвика наводнения и проблеми с улиците. Бурята засегна и островите Закинтос и Кефалония, причинявайки проблеми и щети по улиците и на домовете. Най-голямо количество дъжд беше регистрирано от Гръцката национална обсерватория на остров Итака вчера, където за около 8 часа паднаха 71 сантиметра на квадратен метър. Вчерашната буря засегна и Атина късно снощи. Проливен дъжд тази сутрин създаде проблеми по улиците на гръцката столица.

В областта Далмация в Хърватия, по крайбрежието на Адриатическо море е обявен червен код заради ураганен вятър, чиито пориви в Дубровник са достигнали скорост над 140 км/ч, предизвиквайки вълни, които на места са достигнали 6 метра височина, съобщават хърватските медии.
Бурният вятър е съборил няколко дървета на автомагистрала, свлачища са затрупали пътища и има съборени електрически стълбове в няколко селища.
В района на Сплит бурята е предизвикала проблеми в морския и сухопътния транспорт.
В морето плават изтръгнати дървета и клони, прекъснато е движението на корабите.

Властите предупредиха жителите на Далмация да бъдат особено внимателни и да избягват пътувания и престой по крайбрежието, които могат да се окажат опасни за живота им.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети