Турция започна да връща терористи от Ислямска държава на родните им държави

DenNews.bg
11.11.2019
размер на текста:

Турция започна да репатрира терорист от групировката „Ислямска държава“, а първият предаден на държавата си джихадист е американец, съобщи говорителят на вътрешното министерство на страната, цитиран от частната телевизия НТВ.
На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ.
Вече репатрираният от Турция джихадист е от САЩ. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.
Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно своите граждани с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят.
"Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за (джихадисти на) ДАЕШ ("Ислямска държава") никого", заяви той.
Репатрирането от Турция на заловени бойци на "Ислямска държава" се случва след като вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу предупреди миналата седмица, че Анкара ще постъпва по този начин дори и гражданството на джихадистите да е отнето от родните им страни, тъй като "Турция не е хотел за чужди терористи".
Анкара многократно критикува европейските държави, че отказват да вземат обратно джихадистите, намиращи се в момента в турски затвори по подозрение за участие в терористична дейност.

Засега не е известно какъв брой членове на ИД ще бъдат репатрирани. Преди дни турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че в турски затвори има 1201 затворници от ИД, а Турция е заловила в Сирия 287 бойци, напомня агенцията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети