Доброволци на БЧК раздават донорски карти в Рила и Кочериново днес

DenNews.bg
11.11.2019
размер на текста:

Доброволци на БЧК ще раздават донорски карти в Рила и Кочериново днес. Инициативата е част от Националната информационна кампания в подкрепа и донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, в която БЧК е партньор на Министерството на здравеопазването.
Доброволци ще раздават донорски карти и ще дават разяснения от 12 часа на центъра на Кочериново и от 14 часа на центъра на Рила днес, 11 ноември. Инициативата ще се проведе днес и в Кюстендил, от 15 часа.
От Министерство на здравеопазването уточняват, че картата няма юридическа стойност и последното решение взимат близките, но е информативна за желанието на всеки неин притежател. Кампанията започна на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец - до 5 декември. Целта й е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.

У нас в момента близо 1200 души чакат за трансплантация на органи. От началото на 2019 г. са извършени 32 трансплантации от трупен и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.


Донорството на органи е безвъзмезден акт на даряване органите на починал пациент или здрав човек (като здравият човек може да дари единствено част от черен дроб, костен мозък или един бъбрек), с цел те да бъдат присадени на нуждаещи се от трансплантация пациенти.

Трупното донорство може да се реализира при категорично установена мозъчна смърт и декларирано от близките на починалия съгласие за даряване.

В случаите на живо донорство, съгласието се регистрира също по законово определен начин. Изисква се собственоръчен подпис на донора.

Важно е да знаем, че при трупното донорство животът и качеството на живот на всеки нуждаещ се от трансплантация зависят от благородството на починалия и неговите близки.

Донор на органи може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при което няма абсолютни медицински контраиндикации (тежки инфекциозни и онкологични заболявания).
Мозъчната смърт е необратимо състояние – веднъж настъпила, това означава, че човек не може да бъде върнат към живота.

Органното донорство е разрешено и приживе: може да бъде дарена единствено част от черен дроб, костен мозък или един бъбрек, като същите могат да бъдат трансплантирани, в зависимост от тъканната съвместимост, на съпруг(а), дете (дори ако е осиновено, но за целта осиновяването трябва да е факт от поне 3 години); роднина (майка/баща; брат/сестра; дядо/баба; прадядо/прабаба; племенник/племенница; първи братовчеди), както и на човека, с когото донорът е във фактическо съжителство от минимум 2 години, макар и без сключен брак.

Трансплантацията е лечебна процедура, състояща се от неразривно свързани три етапа – предоставяне на биологичен материал (орган, тъкан, клетки), хирургическа операция и следоперативни лечение и наблюдение, при която тъкани, клетки, части от орган или цял орган се вземат от едно тяло (донор), за да се присадят с лечебна цел на друго тяло (реципиент) или на друго място от същото тяло.


Сърцето може да бъде трансплантирано до 4-6 часа след установяване на мозъчна смърт.


Белият дроб може да бъде трансплантиран до 4-6 часа след установяване на мозъчна смърт.


Черният дроб може да бъде трансплантиран до 8-12 часа след установяване на мозъчна смърт.


Черва могат да бъдат трансплантирани до 8-16 часа след установяване на мозъчна смърт.


Панкреасът може да бъде трансплантиран до 12-18 часа след установяване на мозъчна смърт.


Бъбрекът може да бъде трансплантиран до 24-36 часа след установяване на мозъчна смърт.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети