Председателят на ОИК-Дупница: Присъствието на хора от БСП прекрати работата на комисията в изборната нощ

DenNews.bg
01.11.2019
размер на текста:

Във връзка със създаденото напрежение в ОИК-Дупница в нощта на изборите, потърсихме председателя на комисията Мария Чомакова. Ето какво обясни тя.

 

-Г-жо Чомакова, може ли да ни обясните какво се случи в изборната нощ в Дупница? Кандидат за кмет призна в телевизионно предаване, че е дошъл в Общинската избирателна комисия с хора от неговия щаб. Разкажете ни какво се случи.

 

-На 27 октомври в изчислителния пункт, находящ се на партера на Община Дупница, около 21 часа започна проверка на протоколите на първите дошли секционни избирателни комисии. В залата беше осигурено място за застъпници, упълномощени представители на партии, коалиции и местни коалиции и наблюдатели. Местата бяха с видимост към цялата зала. Беше осигурено място, където да се настанят. Присъстващите първоначално заеха местата си, след което започнаха да се разхождат, да застават над главите на проверяващите протоколите, както и над компютрите на въвеждащите данните от протоколите от изчислителния пункт, както и от секционните комисии. Това създаде изключително напрежение в работата на комисията. Направена им беше забележка да заемат местата, определени за тях. Те не само, че не го направиха, а започнаха да снимат с телефоните, да правят клипове на членовете на ОИК. Това наложи спиране на работата на ОИК. Съответно беше проведен разговор с Централна избирателна комисия, на която беше обяснена създалата се ситуация и в тази връзка се наложи ОИК да преустанови работата за неопределено време. Това съответно доведе до изнервяне на секционните избирателни комисии, които чакаха реда си за представяне на протоколите. В залата се намираха само представители на Коалиция БСП за България, които бяха около 6 на брой, в това число и г-н Дангов.
Ясно в методическите указания е посочено, че може да присъства само един наблюдател, упълномощен представител и застъпник на партия, коалиция и местна коалиция. Съответно това наложи в залата да останат само членовете на ОИК, СИК и изчислителния пункт към ОИК за спокойно продължаване работата на комисията. В тази връзка за втори тур на изборите на 3 ноември сме осигурили охрана от РУ Дупница за спокойна работа на ОИК и изчислителен пункт.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети