Горящото сметище задуши жк „Бистрица“, жк „Люляк“, жк „Елица“ и Гиздова махала

DenNews.bg
09.10.2019
размер на текста:

Горящото сметище на Дупница задуши най-големия жилищен квартал в града жк „Бистрица“ и съседните квартали жк „Елица“, жк „Люляк“ и Гиздова махала днес. Силният вятър свали дима от закритото депо към града, като най-засегнати са кварталите в посока с. Бистрица, но миризма се усещаше навсякъде.

Силното задимяване е причинено както от силния вятър, който духа към града, така и от факта, че днес има ново силно самозапалване на ската на сметището.

На място има пожарни, които обливат закрито депо с вода, работи и техниката на Общината.


Както вече многократно сме писали, закритото депо, което в момента се използва за претоварна площадка, гори без прекъсване от началото на лятото. Таксиметров шофьор от пиацата в жк „Бистрица“ потвърди, че днешният ден е един от тези с изключително силно задимяване.


За да се предпазят от задушливата миризма граждани ходеха с шалове на носовете и устите си, видя нашият обектив.
Припомняме, че Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не засече замърсяване на въздуха по време на тридневно денонощни измервания с мобилна станция-от 29 до 31 юли. Тогава не бяха регистрирани превишения на максимално еднократните и средноденонощните пределно допустими концентрации/норми за опазване на

човешкото здраве по следните показатели: фини прахови частици, въглероден оксид, озон, азотен диоксид, сероводород, серен диоксид, амоняк и метеорологични параметри, т.е. не е установено замърсяване на атмосферния въздух. Отчетено е само едно превишаване на средноденонощната норма от 50 µg/m3 (установено 55 µg/m3 на 29.07.2019 година в 14 часа) от извършените 48 бр. измервания по показател фини прахови частици. В протокола пише, че това превишаване е било моментно и повлияно от въздушните маси.

Припомняме още, че на 19 септември Община Дупница включи допълнителна техника в запръстяването на депото-единствен вариант за потушаването на самозапалванията.
Ден по-рано експерти от РИОСВ-Перник констатираха нарушения по време на проверка, предприета след сигнали на зелените телефони на МОСВ за задимяване.
По време на проверката експертите са констатирали, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета). В близост до ската на депото е установено наличие на отпадъци от асфалтови парчета. Установено е, че не се извършва запръстяване. Не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване. Заради констатираните нарушения от РИСОВ-Перник ще съставят на Община Дупница наказателно постановление.

В последния ден на месец септември междуведомствена комисия одобри границите на бъдещата рекутивация на сметището, която, както вече писахме, трябва да приключи до края на 2020 г. Рекултивацията единствено може да сложи край на самозапалванията и образяването на града и близките села.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети