СЕМ започва процедура за предсрочно освобождаване на шефа на БНР

DenNews.bg
09.10.2019
размер на текста:

Съветът за електрони медии започва процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Процедурата бе подкрепена от председателя на СЕМ София Владимирова, Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха.
Костов има 5 дни срок за предоставяне на становище. След това Съветът за електронни медии ще пристъпи към гласуване за прекратяване на мандата му.
София Владимирова и членовете Розита Еленова и Ивелина Димитрова се позоваха на чл. 10 и чл. 67 от Закона за радио и телевизия, според които общественото радио трябва да гарантира конституционното право на информация на гражданите, а за системни или груби нарушения отговорност трябва да понесе съответното длъжностно лице.
Бетина Жотева и новоназначената Галина Георгиева обявиха, че гласуват с "въздържал се", защото към момента няма достатъчно законови основания за прекратяване на мандата на ръководителя на националното радио. Двете посочиха, че имат нужда от още информация, за да вземат решение, като очакват такава от прокуратурата.
По думите на Галина Георгиева на този етап "вземането на страна ще бъде емоционално".
"Имам нужда от още малко време. Бих искала да зная какво е открила прокуратурата", коментира Бетина Жотева.
От СЕМ не коментираха кога ще приключи процедурата.

Припомняме, че програмата "Хоризонт" бе спряна в цялата страна за близо 5 часа на 13 септември. Скандал избухна и около журналистката Силвия Великова, като бе направен опит да бъде отстранена от ефир. Последваха протести за отстраняване на Костов, както и контрапротест в негова защита. От СЕМ поискаха Костов да подаде оставка, но и към момента той отказва.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети