Габриела Златанчева: Хората губят доверие, а Дупница губи хора

Ние от БСП начело с кандидата ни за кмет Първан Дангов сме не само решени, но и подготвени и достатъчно отговорни да дадем на гражданите и общината нужните дългосрочни решения

Избори 2019
05.09.2019
размер на текста:

За Габриела Златанчева може да гласувате с преференция №124 за листата на БСП, която е №56.

Габриела Златанчева е сред новите лица в листата за общински съветници от БСП. Тя е на 27 години и е от Дупница. Завършила е средно образование в СЕУ „Паисий Хилендарски”-Дупница. Дипломиран бакалавър по „Биология” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с придобита квалификация „Учител по Биология”. През 2015 г. придобива магистърска степен по Безопасност на храните в Университет по хранителни технологии-Пловдив. Владее писмено и говоримо испански, английски и руски езици. С много добра компютърна грамотност. Омъжена е, има две деца. Успешно развива собствен семеен бизнес в сферата на фармацевтичната промишленост и хранителните добавки. Дългогодишен състезател по тенис на корт, носител на множество медали и титли. Учител по тенис на корт за деца и юноши.

 

-Г-жо Златанчева, Вие сте сред новите лица на БСП. Как си обяснявате, че на тези избори в листите, не само на БСП, но и на другите политически партии има много нови лица? Това някаква тенденция ли е и смятате ли, че всеки от тях е достатъчно подготвен, за да заеме място в местния парламент?

 

-Вярвам, че обновлението на листите е за добро. Дълги години се повтаряше, че на всички избори са все едни и същи лица, които отдавна са омръзнали на хората. Разбира се, че в нашата листа е запазена приемствеността, но има и нови личности, което е добър показател за промяна. Крайно време е в Общински съвет да влязат и млади хора, с нови разбирания и актуални идеи за общия облик на града ни. Не го намирам за някаква мода и личностна изява, просто наистина градът ни се нуждае от коренна промяна, която няма как да се случи без допускане и участие на нови хора в управлението. Що се отнася до въпроса, дали всеки е подготвен да заеме място в общинския съвет, от свое име мога да кажа, че се чувствам уверена и съм убедена, че има какво да дам за града си. Зад гърба си имам добро образование и опит в бизнеса и се считам се за сравнително успял млад човек. Надявам се, че чувството за самопреценка работи добре и при всички останали кандидати за местна власт.

 

-Казахте, че градът ни има нужда от коренна промяна. Кое е неотложно според Вас и какви са Вашите решения? Кое в работата на общинските съветници трябва да се коригира?

 

-Основно мисленето…! До голяма степен дейността на Общински съвет в момента е съсредоточена предимно върху гласуването на решения, които са най-общо казано административни. За съжаление, местният парламент се ползва до голяма степен за политическа изява или меко казано- популистки изказвания. А реално, това е мястото, където трябва да се взимат стратегически решения, свързани с развитието на града. Всеки един общински съветник е подкрепен от своите избиратели и би трябвало да защитава интересите на гражданите. На практика обаче сме свидетели, че нещата не се случват по този начин. Според мен неотложното е да влезе един нов тон на общуване и да се работи наистина по важни и належащи проблеми. А именно, как да се подобри инвестиционния климат в града, как да бъдат привлечени реални инвеститори, как да спре тенденцията младите хора да напускат Дупница, как да спре обезлюдяването и застаряването на общината. Мисленето трябва да бъде какво да направим и свършим, а не само как и от кого да вземем.

 

-Какво имате предвид?

 

-Имам предвид, че всички признават, че в общината няма достатъчно средства за здравеопазване, социални дейности, образование, култура и т.н. Но няма реален стратегически документ, зад когото да застанат всички общински съветници и да работят за постигането на заложените там цели. Преди да бъдат отделени някакви средства, те първо трябва да бъдат привлечени. И тук мисленето не трябва да бъде на ниво левчето от синята зона, а за това как да привлечем инвестиции и средства към общинската хазна. На всички избори сме слушали как ще бъде обособена индустриална зона, как ще бъдат осигурени добри условия за външни инвеститори, как ще привлечем специалисти в областта на здравеопазването, образованието и други сектори. Реално обаче нищо от това не се случва. И така, хората губят доверие, а градът губи хора. И това е един от най-големите ни проблеми. Всеки външен инвеститор може да направи справка за състоянието на съответната Община, преди да разшири бизнеса си. Ако направи проверка за Община Дупница, той ще разбере, че градът ни е с отрицателен прираст на населението, че тенденцията за обезлюдяване на града се увеличава, че младите на възраст между 18 и 39 години напускат завинаги Дупница и че основни работодатели са в секторите на преработващата промишленост, автотърговията и администрацията. И това е записано в Общия устройствен план на Община Дупница, който е от основните документи, гласувани в местния парламент. Истината е, че докато тази статистика не се промени, няма как да очакваме бързо развитие. И Общинският съвет трябва да съсредоточи усилията си върху подобни решения, а не каква да бъде наемната или продажна цена на даден имот или поредната такса, която се поема за сметка на населението.


-Ако бъдете общински съветник, за какво друго ще настоявате? Смятате ли, че ще срещнете разбиране за идеите Ви и от другите политически сили? Мислите ли, че градът ни има шанс да се промени?

 

-Това, което много пъти съм споделяла е, че се радвам за средствата, които постъпват в града ни по различни европейски проекти и програми. Но тези големи средства остават някак си без особено видими резултати. От една страна качеството на изпълнението им е под всякаква критика и това е видно, когато вървиш по пропаднали тротоари, шофираш по разбити улици, разхождаш се по изпочупени и мръсни градинки, караш колело по имитации на велоалеи, пиеш нечиста вода и всеки проливен дъжд се превръща в бедствие. Градът ни най-общо казано има неприветлив вид. От друга страна, повечето проекти изглеждат без особен смисъл. Тук наливаме бетон, а не надграждаме обща визия за града. Дупница остава град без цялостен облик. Ще дам за пример известното село Чавдар, където хората с много работа и мисъл са успели така да оползотворят средствата по програми, че да го превърнат в едно от най-облагородените и атрактивни за туристите места. Всеки последващ проект е доразвивал общата картина и идея. А при нас се работи на парче и без цялостна концепция. И това е във всички сектори.

 


-Защо избрахте БСП и на кои хора ще разчитате за подкрепа?


-В днешно време липсва равнопоставеност между хората. Няма справедливост, живеем в социално неравенство. А нашата партия цели именно това, обществото има нужда от нас. Ще разчитам на подкрепа от всички хора, които искат животът им да се промени. Хубавото на тези избори е, че ще бъдат мажоритарни, тъй като се залага на преференциалния вот. Хората ще бъдат избирани заради техните качества. Моята преференция е номер 124, в листата на БСП, която е с номер 56 . Убедена съм, че не е достатъчно само да искаме промяна, или пък да казваме, че няма да се случи такава. Ние сме тези, които трябва да я постигнем. Една птичка пролет не прави, но ако се обединим към тази кауза, ще успеем!

Ние от БСП начело с кандидатa ни за кмет Първан Дангов сме не само решени, но и подготвени и достатъчно отговорни, за да дадем на гражданите, Дупница и селата нужните дългосрочни решения и промяна. Първан Дангов ще бъде отговорен и работещ кмет, защото вече има опит, взел си е поуки и е доказал, че може да се бори и да отстоява каузите на града и общината. Нужна ни е подкрепата на гражданите, затова ги призовавам да подкрепят д-р Дангов с №56 и листата ни за Общински съвет, също с №56.


Купуването и продаването на гласове е престъпление

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети