Кандидат за общински съветник в Дупница си търси преференциите с жалба до ОИК

DenNews.bg
31.10.2019
размер на текста:

Кандидат за общински съветник е депозирал жалба за изчезналите при преброяването преференции, подадени от него самия и семейството му в секция 44 в Дупница. Инж. Красимир Борисов от листата на Български демократичен център сочи в жалбата до Общинската избирателна комисия, че членовете на СИК 44 са допуснали сериозно нарушение на Изборния кодекс при преброяването на преференциите за партия БДЦ и некоректно са ги отразили при попълването на протокола с изборните резултати.
Борисов отбелязва, че той, и още 5 избиратели – членове на неговото семейство и роднини са гласували преференциално за него, а в протокола с изборните резултати от тази секция няма нито един отбелязан глас за № 122 от листата на БДЦ.
Красимир Иванов Борисов желае да бъде извършено ново преброяване на бюлетините, на което той или негов представител да присъства, след което ОИК Дупница да внесе необходимите корекции в протокола на СИК.
Според ОИК обаче с така формулираните искания жалбата е недопустима. Общинската избирателна комисия не разполага с правомощия да извършват повторно преброяване на бюлетините, с изключение когато има несъответствие между фабричните номера на получения и предадения протокол от секционната избирателна комисия за съответния вид избор или съществено несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от секционната избирателна комисия.
В случая с изчезналите преференции на кандидата за общински съветник единствената правна е да бъде внесена жалба в Административен съд-Кюстендил.
Решението на ОИК да отхвърли жалбата като неоснователна може да бъде обжалвано пред ЦИК.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети